Thursday, 12 December 2013

Kisah Anda dan Teksi

[kredit]


-BISMILLAH-

Anda sudah lewat untuk pulang ke rumah. Kedua- dua jarum sudah pun menunjukkan ke arah angka 12 menandakan waktu itu sudah pun lewat malam. Dan sekarang, anda mengalami masalah besar. Anda tidak mempunyai kenderaan untuk pulang ke rumah. Untuk berjalan kaki adalah satu perkara yang amat mustahil memandangkan jarak dari tempat anda berpijak itu dengan rumah anda amatlah jauh sekali. 6 kilometer mungkin. Lebih- lebih lagi waktu ini sangatlah gelap, memungkinkan pencuri untuk meragut anda bila- bila masa sahaja sekiranya anda berjalan kaki bersendirian ke rumah.

Wednesday, 11 December 2013

Apabila kasut dan stoking basah. Speechless

[kredit]
-BISMILLAH-

Adoiyai! Cmne nih!” Muaz mencebik.

Panas, hati dia panas. Walaupun suhu pada waktu itu mencecah 7 darjah celcius, nyata tidak mampu menyejukkan hatinya yang sedang panas membara. Ditambah pula dengan hujan renyai- renyai yang kalau sedikit sahaja air hujan terkena pada anggota tubuh badan pasti sahaja meraung kesejukan, itu pun tidak mampu menyejukkan hatinya.

Monday, 9 December 2013

Kalau saya cakap saya dapat Dean List hang nak cakap apa?!

[kredit]

-BISMILLAH-

Arif melihat jam tangannya. Kedua- dua jarum telahpun menunjuk ke arah nombor 12. Semenjak pulang dari bersembahyang isyak berjemaah di masjid tadi, tangannya tidak terlepas daripada memegang buku Ekonomi nya. Dengan dahi yang sedikit berkerut dan kopi secawan di atas meja, dia meneruskan lagi pembacaannya.

“hmm, lagi setengah jam lagi la kot , pastu boleh dah rasenye tidur” Arif bermonolog sendirian.

Sunday, 17 November 2013

Banyak gile sampah baq hang

[kredit]

-BISMILLAH-

Irbid, Jordan. 9°C

Lelaki tua itu menyandarkan penyapunya ke pagar masjid. Azan subuh baru sahaja dikumandangkan. Dengan wajah yang tenang, dia masuk ke dalam masjid, terus sahaja ke dewan sembahyang. Tidak perlu mengambil wudhu' lagi kerna dia telahpun mengambil wudhu' sebelum mulakan kerjanya lagi.

Wednesday, 6 November 2013

Sorilah, not my taste


boleh ke camni?



-BISMILLAH-

Tersebutlah alkisah seorang budak first year kuliah syariah di Universiti Yarmouk Jordan, ahmad, yang mempunyai semangat yang berkobar- kobar untuk mendalami ilmu islam. Misinya sudah jelas. Jejak sahaja kakinya ke bumi Jordan, dia ingin berubah! Yeah! Berubah kearah kebaikan. Sungguh, baginya langsung tiada ketenangan apabila dibesarkan oleh keluarga yang sudah jauh dari agama islam.

Tuesday, 3 September 2013

Konspirasi 2 posen, Err

Alang2 naik baik naik 50 sen je tros. Ngeh

-BISMILLAH-

Harini (3/9/2013) merupakan hari yang sangat penting buat rakyat Malaysia dan pastinya akan di"kenang" oleh seluruh(atau sebahagian je? entah) rakyat Malaysia, tidak kira tua miskin muda kaya. Barangkali mungkin tarikh hari ini akan termaktub sebagai satu tarikh yang bakal mencipta sejarah tersendiri bagi negara yang bernama Malaysia.

Monday, 2 September 2013

Seperti Yusuf - Bahagian I

[kredit]

2 Julai 2013.
Mounira, Kaherah.

Tup Tup Tup dush!!

“Bukak pintu ni woi!”

Sunday, 1 September 2013

Bosan doeh.. DOTA jom!

Ye ye, taw..kami mmg comel


-BISMILLAH-

Haritu saya ada duduk2 dengan si adik kecil comel saya, Kimi. Maklumla, bukan senang nak duduk luangkan masa berharga dengan hadek beradik kat rumah yang serba nyaman ni, lebih2 lagi dah nak fly dah pun inshaAllah, lagi ler lame tak jumpa. Dan macam biasalah, kalau nak cari dia memanglah kat depan komputer. Takde tempat lain dah nya! 

Eh, bukannya nak kata dia ni pakar IT ke ape, dia ni sebenarnya kuat sangat main game. Atau lebih detail nya game facebook. Entah kenapalah hagaknye boleh jadi cam gitu. Pengaruh kuat dari abang2 nya kot, eheh. 

Saturday, 31 August 2013

Anda, datang sini kejap


-BISMILLAH-

Saya berikan anda masa 5 saat. Pastikan anda gunakan 5 saat ini sebetul- betulnya. Jangan ada sekelumit cuma pun detik yang berlalu dalam tempoh 5 saat ini dengan sia- sia. Faham kan? mudah je arahannye je pun. Baiklah, anda sudah bersedia?

"Eheh, nak buat ape dengan 5 saat ni? Kecoh ah mamat nie!"

Err, sabar dulu boleh? Arahan blom habes lagi. Sape yang kecoh sekarang? haaa.

Tuesday, 7 May 2013

Haritu saya lawat rumah Albertoni Einstencity



fizik itu sukar. sungguh!

-BISMILLAH-

Inertia. Pernah suatu ketika dahulu menjadi suatu fenomena. Fenomena apa pun aku tak tahu. Yang pastinya perkataan itu sudah cukup untuk membuatkan manusia teruja, bahagia, tidak sabar- sabar dan bermacam lagi.

Inilah kisah inertia di sekolah aku diwaktu aku tingkatan 4. Manakan tidak kami tidak begitu excited mencuba mempraktikkan konsep inertia, ianya begitu mudah dan ringkas untuk dicuba. Tidak kira dimana kami berada, bila- bila masa sahaja kami boleh melakukannya.

Monday, 29 April 2013

Alangkah ~

Oh indahnya


-BISMILLAH-


Saban hari aku melihat dunia dari sudut pandang kaca mata aku. Tiada apa yang indah lagi. Semuanya benar- benar menganggu gugah perasaan dan jiwaku. Detik demi detik, hari demi hari, bulan demi bulan, terus berlalu. Berlalu tanpa seri lagi cahaya indah sang pelangi. Jika ada pun, hanya pada zahirnya sahaja, pada pokok pangkalnya..tidak.

Aku merenung dan terus merenung. Memerhatikan awan berlalu gerak meninggalkan sempadan kawasan halaman rumahku. Melihat burung- burung berkicauan nan merdu dan indah, mempesonakan. Lantas, terbang ke serata arah bagi mencari makanan, seperti biasa. Tidak hilang juga dari tatap pandanganku kanak- kanak riang ceria bermain jongkang jongket di Taman permainan, hanya lebih kurang 250 meter daripada kerusi yang ku duduki ini.

Monday, 22 April 2013

Bas itu - Bahagian II


Langit suram.

-BISMILLAH-

Kali ni aku hendak bawakan anda anda semua sambungan bagi Post Sebelum ni . Boleh jadi post ni merupakan episode terakhir daripada keseluruhan cerita, dan boleh jadi juga post ni hanyalah merupakan episode 2 daripada 15 episod keseluruhannya! (cewah, beriya).

Apa apa pun, sungguh bukanlah jalan cerita yang menarik dan “whoooaaaa!” yang ingin aku tunjukkan dan zahirkan kepada anda semua, kerna aku ini hanyalah siapa jika hendak dibandingkan dengan penulis2 hebat di luar sana. Bagai langit dengan bumi, eh tak tak, bagai bulan dengan matahari, kerna langit masih boleh disampai dan dikecapi dengan menaiki kapal terbang, manakala matahari mustahil untuk tercapai. Haaa~ camtu.

Sunday, 14 April 2013

Bas itu - Bahagian I

Bas bergaiya. 


-BISMILLAH-

Bas itu sungguh cantik. Meskipun syarikat yang memiliki bas tersebut tidaklah sebegitu popular sepopular dan seglamour Bas transnasionalisasi dan Sanie Expresso misalnya, Fasiliti didalam bas itu tidak kurang hebat dan maju nya juga.

Dengan dilengkapi kerusi dan tempat duduk yang selesa, turut dimuatkan tv bersaiz separuh screen tv biasa, perkhidmatan internet tanpa bayaran (untuk mereka yang gune 3G jela..mne ade wifi dalam bas), air cond yang sejuk( adeke aircond panas? ergh) pemandangan luar tingkap yang menarik dan lain- lain.

Friday, 12 April 2013

Apa yang anda tidak tahu tentang Cokelat

Ini sungguh cokelat!


-BISMILLAH-

Haritu, aku ada terbaca sebuah kisah seorang pemuda berasa sungguh dan teramat- amat malu. Dan aku, sekiranya berada bagi pihak pemuda tersebut, pastinya aku akan duduk berkurung di dalam rumah tanpa menjenguk ke luar rumah apatah lagi pergi keluar rumah (kecuali untuk ke masjid, itu sudah pasti) dek tidak sanggup menahan malu yang teramat sangat. Ataupun aku akan membalut penuh kepala ku dengan kain pembalut sehingga orang lain tidak akan perasaan yang aku ini adalah aku, agar mudah untuk aku keluar rumah, bermuayashah bersama2 rakan- rakan dan pergi usrah,eh.

Thursday, 11 April 2013

Burung pon pandai bercakap- cakap, tahu?




Qasry si burung



-BISMILLAH-

Angin di pagi hari itu sungguh mendamaikan. Burung- burung berkicauan dan menyanyi dengan penuh semangat yang membara . Dengan tidak memikirkan lagi masalah dan penyakit umat manusia, sekumpulan burung itu membuat satu barisan, lantas membuat mini concert ala- ala Bustin Jieber, dan syok sama- sama sendiri. Dalam keriuhan yang sangat riuh rendah dan kacau bilau Bitu, kedapatan seekor burung yang berasa bosan dengan sikap dan perangai family dan kawan- kawan sespeciesnya itu.

Namanya Qasry. Baginya, segala apa yang berlaku hanyalah sia2 sahaja. Menyanyi, ber"tweet-tweet", menari, dan segala macam lagi. Ape dah xde kerja lain yang boleh mereka buat? dalam keadaan umat yang penuh dengan masalah gejala- gejala sosial yang melanda, masih ada waktu kah untuk mereka bersuka dan bergelak ketawa di pagi hari yang ceria ini? (pergh! mantap gile burung ni~)Dari sudut pandangan nya sebagai seekor burung, ini semua sesungguhnya amatlah tidak cool. "POYO je ini semua!" Begitulah hati nya seringkali berdesas desus.